FLASH4 - Uusi pimeä
Näyttely avoinna yleisölle 8.-24.11.2024
Finlaysonin alueen Vooninki, Terde sekä 4. kerroksen näyttelytilat, Väinö Linnan aukio, Tampere.
Näyttely on pääsymaksuton ja avoinna päivittäin klo 11-18
Suomen valotaiteen seura FLASH ry:n neljäs valotaiteen biennaali “Uusi pimeä” nostaa näkyväksi ihmisen arkea radikaalisti tahdittavan lisääntyneen valon vaikutuksia. Sähkövalo on elimellinen osa nykyihmisen elämää, eikä sen vaikutusten kumuloitumista ole helppo havaita.
Biennaalin sijoittuu Finlaysonin alueelle, jonka historia on poikkeuksellisen kytköksissä näyttelyn teemaan. Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalaistus sytytettiin Tampereella Finlaysonin tehtaalla 1882. Nykyään Finlaysonin alue tunnetaan monipuolisesta kulttuuritarjonnasta.
Biennaalin 2024 kuraattoriksi valittiin mänttäläinen KuM Krister Gråhn. Gråhn on työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 2001. Hän valmistui Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveistonlaitokselta vuonna 2009. Gråhn on tuottanut ja kuratoinut erilaisia näyttelykonsepteja vuodesta 2004 ja opiskelee tällä hetkellä Taideyliopiston Praxis -Master’s Programme in Exhibition Studies -ohjelmassa.
Gråhn on valinnut 22 valotaitelijaa kommentoimaan näyttelyn otsikkoa. Näyttelyssä on esillä nykyvalotaideteoksia, joista osa valmistuu näyttelyä varten. Lisäksi näyttelyssä on esillä Kuopion, Porin, Tampereen ja Amos Rex taidemuseoiden kokoelmista lainattuja valotaideteoksia.
Biennaalin taiteilijat on valittu sekä avoimen haun kautta että kutsumalla. He ovat: Saara Maria Kariranta & Jarmo Ilmari Somppi (Tähtelä), Tomas De Rita (Helsinki), Sofia Haapamäki (Helsinki), Ramina Habibollah (Helsinki), Elisa Hillgen (Mikkeli), Duncan Butt Juvonen (Helsinki), Pekka Järvilehto (Espoo), Marja Kanervo (Helsinki), Iris Kärkkäinen (Helsinki) & Terhi Nieminen (Helsinki), Marcus Lerviks (Vaasa), Laura Lilja (Pori), Lauri Linna (Kuusamo/Helsinki), Kaisa Luukkonen (Göteborg, SE), Pia Männikkö (Helsinki), Jaakko Niemelä (Rauma/Helsinki), Antti Pussinen (Berliini, D), Taneli Rautiainen (Helsinki), Jyrki Siukonen (Tampere), Jere Suontausta (Helsinki), Saana Volanen (Helsinki). Lisäksi mukana Sähkötekniikka Oy Kari Siren (Tampere).
Kuraattori Krister Gråhn Kuvailee Uusi pimeä -näyttelyä:
Keskittyminen valoon ja varjoon materiaalina, on ollut kuratoinnin haaste ja ilo. Huomion siirtäminen teoksesta esineenä tai visuaalisena elementtinä siihen, miten teos loistaa, varjostaa tai heijastaa käsiteltäviä aiheita, on johdattanut taiteen sisältöihin konkreettisemmin. Valon aineettomuus onkin oiva metafora taideteosten herättämille ajatuksille ja assosiaatioille. Näyttely ei keskity vain uusimpaan valotaiteeseen vaan ajankohtaisia teoksia nähdään myös menneiltä vuosikymmeniltä. Minua on pitkään kiinnostanut ihmisen irtautuminen päivänkierrosta keinotekoista valoa lisäämällä. Yhteiskunnan rytmi ei ole perustunut vuorokauden tai vuoden kierron valon rytmiin enää aikoihin. Fossiiliset polttoaineet ovat mahdollistaneet meille lähes rajattoman valon lisääntymisen, mutta sitä kautta saavutettu ylimääräinen valo uhkaa johtaa uuteen pimeään.
Uusi Pimeä valotaiteen biennaalin ensimmäinen teos on nähtävillä jo 24.10 alkaen, kun Saara Maria Karirannan ja Jarmo Ilmari Sompin teos nähdään Väinö Linnan aukiolla osana Operaatio Pirkanmaan päätöstapahtumaa “Ruudun takaa”. Teos toimii siltana Tampereen ainutlaatuisen historiaan suomalaisen valokulttuurin syntysijana ja Uusi pimeä -näyttelyn aiheen välillä.
FLASH-biennaali on aikaisemmin järjestetty kolme kertaa. Näyttelyn tavoitteina on edistää suomalaisen valotaiteen näkyvyyttä, edistää vaikutteiden leviämistä, yhdistää valotaiteen kenttää ja ennen kaikkea nostaa valotaiteen sisältö sen ansaitsemaan osaan.
Tukijat
Biennaalia tukevat Finlaysonin alue, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Operaatio Pirkanmaa, Tiftö-säätiö, Normet ja NextGenerationEU.